Baume-les-Messieurs: Wandeling naar Belvédère des Roches en Cascades des Tufs

Baumes-les-Messieurs behoort zonder twijfel tot een van de mooiste dorpen in Frankijk. Het dorpje werd gesticht in de 6e eeuw en is gelegen aan het uiteinde van een spectaculaire kloof in het kalksteenmassief. Aan het andere eind van deze kloof bevind zich de prachtige waterval “Cascades des Tufs” en de “Grottes des Baumes”.

Vertrekpunt en wandelroute

Afstand: 8km – Hoogtemeters: 222m – Tijd: 2u35

Parkeervoorzieningen zijn in het dorpje vrij beperkt. Het exacte vertrekpunt voor deze wandeling ligt aan de parking op de D70 Rue de la Seille, maar als je op de camping verblijft kan je evengoed vanaf daar vertrekken. Campers kunnen er best voor kiezen om te parkeren op de eerste parkeerplaats voor je het dorp in rijdt. Vanaf eender waar in het dorpje kan je gewoon inhaken op de wandelroute.

Je kan ervoor kiezen om eerst nog een klein ommetje te maken langs de historische abdij alvorens je aan de klim naar boven begint. Bij deze wandeling is het best dat je meteen naar boven gaat zodat je halverwege kan uitrusten bij het uitkijkpunt of de waterval. Zo heb je een aangename terugweg langs een mooi stukje bos en rivier.

Abdij Baumes-les-Messieurs
Zicht op de rotswand die we omhoog gaan wandelen

Vrijwel meteen na het verlaten van het dorpje begin je aan de stevige klim naar boven. Op en langs het pad zie je talloze zonnende hagedissen wegschieten. Het is een stevige klim naar boven en door de vele losliggende stenen op het pad is het constant uitkijken geblazen waar je je voeten moet zetten. Halverwege kan je even op rust komen en genieten van het uitzicht op Baume-les-Messieurs.

UItzicht op het dorpje

Eenmaal boven loopt het pad via het plateau tot aan het uitzichtpunt “Belvédère des Roches”. Hier zie je pas echt welke gigantische afmetingen de reculée heeft. Wist je dat ze zo’n reculée in het Frans ook wel een “Cirque” noemen? Verwacht dus niet bij een circus uit te komen wanneer je de bordjes “Cirque de Baume-les-Messieurs” volgt.

Belvédère des Roches

Het uitkijkpunt was letterlijk het hoogtepunt van de wandeling, tijd voor de afdaling via de trappen naar beneden. Daar wacht je de prachtige “Cascade des Tuf” alsook de “Grottes des Baumes”. Je vind hier ook een drank en eetgelegenheid en wc’s. Als je de grot wil bezoeken kan je hier een ticketje kopen en aansluiten bij een van de dagelijks geplande rondleidingen met een gids. Teruglopen doe je langs het riviertje.

Eigen ervaring:

Wij bezochten Baume-les-Messieurs in September 2022. Ten gevolge van de uitzonderlijke droogte was de anders zo spectaculaire waterval “Cascades des Tufs” volledig opgedroogd. Dat wisten we op voorhand, maar we kozen er toch voor deze wandeling te maken. Foto’s van de waterval en terugweg via de rivierbedding ontbreken dus, aangezien alles er troosteloos droog bij lag. Ik kan me voorstellen dat dit stuk van de wandeling na periodes van regenval enorm prachtig moet zijn.

Overnachten in Baume-les-Messieurs:

Wij verbleven enkele nachten op de locale camping: Camping de La Toupe. Deze camping is prima gelegen om het dorpje en de omgeving te verkennen. Je hebt er echter wel weinig privacy, men staat er dicht op elkaar. Het sanitair was er tijdens ons bezoek ook vrij beperkt, maar kon erdoor. We vonden het ‘s ochtends wel een vrij drukke en rumoerige camping.

In de omgeving:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *