Sentier Karstique Besain: Een uniek karstlandschap in de Jura

Introductie Jura
Introductie Besain, sentier Karstique

Wandelroute Le sentier Karstique

De uitgestippelde wandeling is 3,9km lang en duurt gemiddeld een uurtje. Je kan de wandelroute eventueel inkorten door de lus aan de overkant van de weg niet te doen en rechtstreeks terug te lopen naar de parkeerplaats.

Foto’s:

De parking is nog maar net uit het zicht, of je arriveert al bij “Gouffre du Chat”. Het is een diepe kloof met horizontale zijgang die gebruikt wordt als introductie voor speleologen.

Langs het pad bevinden zich nog veel meer van dit soort “Gouffres”, oftewel karstverschijnselen. Het zijn vaak diepe gaten of kloven in de grond, waar je absoluut niet in wil uitglijden. De omgeving van de karstgangen is vaak ook superglad, waardoor de nodige voorzichtigheid wel vereist is.

Honden moeten dus zeker aangelijnd worden langs deze route, ook kinderen moeten zĆ©Ć©r goed in het oog gehouden worden. Langs alle gouffres zijn er wel simpele houten afspanningen voorzien, doch moet m’n zeer voorzichtig zijn.

Langs het pad zie je al snel diverse kunstwerkjes opduiken. Het wordt meteen duidelijk dat de makers van deze wandelroute aan de slag zijn gegaan met beperkte middelen, maar een onuitputtelijke creativiteit. Door middel van hand geschreven naambordjes en zelfgemaakte route-aanduidingen heeft men hier een uiterst unieke en charmante wandelroute weten te creƫren langs enkele prachtige geologische verschijnselen die de Jura-streek rijk is.

Wat dit bos zo uniek maakt zijn de kalksteenafzettingen die gevormd zijn door miljoenenjaren erosie. De kalksteenformaties zijn hier tussen de 145 en 200 miljoen jaar oud.

Vertrekpunt en parking “Le sentier Karstique”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *