Hauts de Froidmont: Fruitig Groen

Hauts de Froidmont is een natuurgebied in de Waalse gemeente Oupeye, gelegen tussen Luik en Maastricht. Hier, op de zuidelijke uitloper van de Sint-Pietersberg, heerste in de 4e eeuw voor Chr. reeds de nodige bedrijvigheid. Tegenwoordig staat Oupeye bekend omwille van z’n grote hoeveelheid laagstam fruitbomen. Het is dan ook niet voor niets de Waalse hoofdstad van de fruitteelt.

Les Hauts de Froidmont grenst aan de imposante dagbouwgroeve waar kalksteen voor de cementindustrie wordt ontgonnen.

Startplaats Hauts de Froidmont

De startplaats van de wandelingen is gelegen vlakbij een boerderijtje waar je verse biologische producten kan kopen. Tevens zijn er openbare toiletten en er is zelfs een openbare BBQ-plaats aanwezig.

Wandelroutes

Vanuit de startplaats vertrekken er 3 wandelroutes. De groene route is 3.5km lang en loopt richting het zuiden. De blauwe route van 7km en de rode route van 12km brengen je in noordwestelijke richting tot in Bassenge.

Voor deze blogpost koos ik voor de groene route.

Hauts de Froidmont: Groene wandeling

De wandelingen vanuit Hauts de Froidmont brengen je langs steile hellingen met schrale graslanden, weilanden, boomgaarden en holle wegen. Onderweg heb je kans om de steenuil en groene specht te spotten.

Wandeling Hauts de Froidmont
Wandeling Hauts de Froidmont
Wandeling Hauts de Froidmont
Wandeling Hauts de Froidmont
Wandeling Hauts de Froidmont
Wandeling Hauts de Froidmont
Wandeling Hauts de Froidmont
Wandeling Hauts de Froidmont

Conclusie

De groene wandeling van Hauts de Froidmont is een korte maar mooie wandeling. Je passeert over een leuk heuvelachtig landschap, dat gedomineerd wordt door de landbouw. Veel fruitboomgaarden kwamen we echter niet tegen op deze route. Echte hoogtepunten ontbreken op de wandeling, hetzelfde geldt voor een rustbankje op een mooi plekje.

Al met al toch de moeite waard als je een kort ommetje wil maken, of om te combineren met de blauwe of rode route. De faciliteiten bij de startplaats zijn helaas een beetje het slachtoffer van hun succes. Zo lagen de toiletten er bijzonder smerig bij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *