Wandeling door de Vallei van de Statte nabij Solwaster, Jalhay

La Statte is riviertje van 6km lang dat ontspringt in de Hoge Venen en uitmondt in La Hoëgne. Terwijl de vallei van deze laatstgenoemde rivier jaarlijks ontelbare bezoekers ontvangt, is La Statte vlakbij gelegen, maar doorgaans véél minder druk doch zeker even mooi.

De hoeveelheid water die er stroomt is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Na periodes van langdurige of hevige regenval is er natuurlijk het meeste water, terwijl het in de zomer vrij droog zal staan. De mooiste periode om een wandeling door de vallei van de Statte te maken is tijdens de herfst, gevolgd door de lente.

Het riviertje La Statte stroomt via de Cascade des Nutons (de Kabouterwaterval) langs de voet van “Rocher de Bilisse”, een imposant rotsmassief dat zich tussen de 280 en 400 miljoen jaar geleden gevormd heeft. Vervolgens stroomt de Statte door het dorpje Solwaster waarna de Sawe zich samen voegt om vervolgens uit te monden in de Hoëgne.

Vertrekplaats en wandelroute:

Vanuit het dorpje Solwaster, nabij Jalhay, kan je prachtige wandelingen maken door de vallei van La Statte alsook de Vallei van de Hoëgne. Er zijn verschillende gemarkeerde routes beschikbaar met variërende afstanden. Parkeren kan op een van de parkings nabij de kerk.

Voor deze blogpost kozen we voor wandeling 57: Solwaster – Statte – Bilisse – Dolmen.
Deze wandelroute is gemarkeerd met blauwe rechthoeken.

Cascade des Nutons
Cascade des Nutons

Praktische info:

  • Parkeren kan bij de kerk in Solwaster.
  • De route is gemarkeerd met blauwe rechthoeken
  • Na regenval kunnen de uitstekende stenen en boomwortels behoorlijk glad zijn.
  • Stevige wandelschoenen zijn vereist

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *