Heidewandeling door de Teut in Zonhoven: De holsteen en Molenheide

Natuurgebied De Teut vormt samen met Terhaagdoornheide het grootste heidegebied in midden-Limburg. De term Midden-Limburg mag je in dit geval zeer letterlijk nemen, want Zonhoven ligt precies in het midden van Limburg. Beide natuurgebieden worden dan ook van elkaar gescheiden door de E314 die dwars door Limburg loopt.

De heide is op z’n mooist wanneer ze in bloei staat. Doorgaans is dit vanaf eind augustus tot half september, afhankelijk van het weer. Tijdens die periode is het hier in de weekends natuurlijk dan drukker dan normaal omdat iedereen wil genieten van de mooie heide, maar doordeweeks heb je daar weinig last van.

Startplaats Holsteenbron

Voor wandelingen door natuurgebied De Teut kan je kiezen uit 2 startplaatsen namelijk startplaats Donderslagseweg of startplaats Holsteenbron. Vanaf beide startplaatsen kan je korte en middellange wandelingen maken, tevens zijn er ook lange afstandswandelingen die beide startplaatsen met elkaar verbinden.

Het vertrekpunt voor deze wandeling is de Holsteenbron gelegen aan de Hengelhoefseweg te Zonhoven. Parkeren kan op de parking voor Camping Holsteenbron, alsook op de 2 parkings van de hondenlosloopweide aan het begin van de Hengelhoefseweg.

Wandelroute

Vanaf dit vertrekpunt kan je kiezen uit 2 wandelroutes door De Teut. De paarse route is 1,8 km, de gele route is 6km. Tevens kan je hier ook kiezen voor een dagwandeling door De Wijers van 24,5 km. Voor deze blogpost koos ik voor de gele route.

Afstand: 6km – Duur: 1u30

De Holsteen

De Holsteen werd tijdens de prehistorie gebruikt als polijststeen voor primitieve werktuigen. De groeven in de steen zijn afkomstig van dit gebruik. Het is de oudste polijststeen in Belgiƫ en mogelijk een van de oudste sporen van beschaving die je in Limburg zomaar kan tegenkomen.

Natuurreservaat Molenheide

Natuurreservaat Molenheide moet je niet verwarren met het gelijknamige bungalow park. Dat is namelijk gelegen aan de andere kant van de E314 nabij Hechtel. Hier op de Molenheide in Zonhoven ligt het geografische middelpunt van Limburg. Wat ik persoonlijk hieraan bijzonder vindt is dat je hier op de heide kan genieten van een 360Ā° graden panorama zonder landschapsverstorende elementen aan de horizon. Alles wat je ziet is puur natuur. Het gezoem van de E314 op de achtergrond moet je maar even buiten beschouwing laten.

Eigen ervaring

Wanneer de heide in bloei staat kom ik hier jaarlijks deze wandeling maken. Omdat er zeldzame libellen, sprinkhanen en andere fascinerende insecten te vinden zijn neem ik dan ook altijd mijn macrolens en / of telezoomlens mee. Wat me hier op de heide nu al ieder jaar is opgevallen zijn de irritante zandwespen die hun holletjes hebben gegraven op de zandpaadjes. Ongewild verstoor je ze waarop ze je vervolgens komen achternavliegen. Zolang je in beweging blijft valt dat wel mee, maar wanneer je stil gaat staan komen ze wel eens op je zitten.

Praktisch:

  • Gele wandelroute, 6km, 1u30
  • Parkeren bij Camping Holsteenbron, of de hondenlosloopweide
  • Opgelet voor teken!
  • Breng een insecten werend middel mee tijdens de zomermaanden!

Nuttige links:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *