Webbekoms broekwandeling in Diest

Het Webbekoms broek is een gecontroleerd overstromingsgebied dat zich bevindt tussen Diest en Zelem. Reeds in de middeleeuwen maakte de inwoners van Diest handig gebruik van de Demer en de Zwarte Beek ter defensie van de stad. Door tijdig de sluizen aan de saspoort dicht te zetten kon men de hele oostflank van de stadswallen onder water zetten. Vandaag de dag is het Webbekoms Broek een van de belangrijkste overstromingsgebieden die de Diestenaren beschermen tegen wateroverlast.

Het broek bestaat vooral uit graslanden en rietlanden, afgewisseld met bosjes. Het moeraslandschap wordt bijzonder gewaardeerd door vele water- en moerasvogels die er komen broeden. Sinds een aantal jaren is er ook weer ooievaars te zien. De graslanden worden onderhouden door een kudde IJslanders en Koninkspaarden.

Startpunt wandelingen

De wandelingen starten bij het Bezoekerscentrum Webbekoms Broek, vlakbij de Halve Maan in Diest. Parkeerplaatsen vind je hier in overvloed.

Adres: Omer Vanaudenhovelaan 48, 3290 Diest

De wandelroute

Dankzij het wandelknooppuntnetwerk De Merode kan je zelf je wandelroutes samenstellen. Tevens zijn er 3 “suggestieroutes”.

  • Groene driehoek, 3km, knooppunten 9-97-98-91-9
  • Oranje circel, 4,8km, knooppunten 9-91-93-95-272–9
  • Rode driehoek, 9km, knooppunten 9-91-92-901-93-95-272–9

Voor deze wandeling koos ik voor de lange wandeling van 9km.

Opgelet: Na 18u gaat de poort van het bezoekerscentrum dicht. Door werkzaamheden moet je momenteel om het boerenkrijgplein heen wandelen om de wandeling te kunnen starten.

Foto’s van de wandeling

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *