Wandeling over de Mechelse Heide, Nationaal Park Hoge Kempen

De Mechelse Heide is een van de grootste heidegebieden van Vlaanderen. Het natuurgebied is gelegen tussen Genk en Maasmechelen en behoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen. Dankzij het uitgebreide wandel en fietsroute knooppunt netwerk kan je hier het hele jaar door prachtig wandelen of fietsen door bos, heide en rondom de meren van de voormalige grindgroeves.

Het gebied is natuurlijk op z’n mooist wanneer de heide in bloei staat. Doorgaans is dit ongeveer vanaf half augustus tot half september, afhankelijk van het weer. Echter je kan hier het hele jaar door mooie wandelingen maken dankzij het afwisselende landschap en de vergezichten.

Startplaats wandelingen

Parkeren en vertrekken doe je aan toegangspoort “Mechelse Heide”, waar de verschillende wandelroutes en fietsroutes starten. Deze toegangspoort is een van de verschillende toegangspoorten tot Nationaal Park Hoge Kempen. Dat houdt in dat je hier ruime parkeervoorzieningen vindt samen met een informatiecentrum en een horecagelegenheid.

Wandelroute

Door het gebied lopen verschillende wandelroutes die elkaar kruisen. Je kan dus een van de wandelingen volgen, of je eigen wandelroute samenstellen door de wandelroutes met elkaar te combineren.

Wij begonnen met de gele wandelroute die je via het bos naar het noordwestelijke heidegebied voert. Bij een van de knooppunten volgden we dan weer de rode route rondom de oude zandontginning om dan via de blauwe route weer terug te lopen naar de toegangspoort.

Afstand: 6,6 km – Duur: 1u45

Mechelse Heide:

Het meer van de voormalige grindgroeve
Overstroomd gebied
De Terrils van Maasmechelen in de verte
Bos en heide

Wist je dat het grote meer een voormalige zandgroeve was ? In 2007 maakte ook al een wandeling rondom het meer, toen de exploitatie nog actief was. Benieuwd naar de foto’s van toen? Kijk dan op m’n persoonlijke blog: https://www.bertbeckers.be/sibelco-zandgroeve-berg-mechelse-heide/

Praktische info:

  • Parkeren bij toegangspoort “Mechelse Heide”
  • Opgelet voor teken!
  • Gebruik tijdens de zomer insecten werend middel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *