Wandelen door de Mostnica kloof en Voje vallei in Slovenië

Tenmidden van het Sloveense Nationaal Park Triglav, niet ver van het meer van Bohinj, kan je een prachtige wandeling maken door de Mostnica kloof. Je vindt hier prachtige rotsformaties en “potholes” die ontstaan zijn door de jarenlange erosie van het water in de rotsen.

Parking & vertrekpunt wandelingen

Je kan betalend parkeren op de parking “stara Fužina” (3€ per uur). Vanaf hier heb je trouwens al een prachtig uitzicht over de omgeving. Net zoals in alle Nationale Parken in Slovenië geldt er hier ook een toegansprijs om de Mostnica kloof te bezoeken. De entree kost 3€ per persoon, in ruil daarvoor krijg je uitstekend onderhouden wandelpaden en een schone omgeving.

Uitzicht vanaf de parking stara Fužina

Wandelroute Mostnica kloof & Mostnica waterval

De Mostnicakloof zelf is ca 2km lang, waardoor de totale wandeling heen en terug onder de 5km blijft. Echter je kan ervoor kiezen om aan het einde van de kloof verder te wandelen door de prachtige Voje vallei, tot bij de Mostnica waterval. Dan wandel je in totaal zo’n 10 km waar je toch zeker 3-4 u voor moet rekenen, afhankelijk van de tussenstops die je onderweg maakt. Wil je alleen de Mostnica kloof bezoeken, dan kan je op de terugweg dankzij de bruggetjes langs de andere kant van de rivier weer terugkeren.

Afstand: 10,3 km – Hoogtemeters: 225m – Tijd: 3u05min

Wandeling door de Mostnica kloof

De bekende olifantenkop

Wandeling door de Voje vallei

Aan het einde van de Mostnica kloof kan je ervoor kiezen om je wandeling verder te zetten naar de Voje vallei, richting de Mostnica waterval (Slap Sum). Na de kloof volgt eerst nog een stuk bos en passeer je berghut “Planinska koca na Vojah“. Vervolgens loop je langs een verharde weg de mooie Voje vallei binnen. Her en der kom je enkele charmante hutjes tegen.

Slap Mostice – Mostnica waterval

Aan het einde van de Voje vallei bereik je dan de 21 meter hoge Slap Mostice die ook wel Slap Voje genoemd wordt. Het Sloveense woord “slap” betekent namelijk waterval zoals je al kon vermoeden. Vlakbij bevindt er zich ook weer een berghut waar je mits geluk wat kan drinken alvorens weer terug te keren.

De terugweg loopt ongeveer langs hetzelfde traject als de heenweg. In de Mostnicakloof kan je dankzij de verschillende bruggetjes langs de andere kant van de rivier lopen dan op de heenweg, waardoor het geheel er weer meteen anders uitziet.

Praktische info

  • Betalend parkeren 3€ per uur
  • Entree tot de kloof: 3€ p.p.
  • Reken op 4u voor de gehele wandeling tot aan de waterval en terug.
  • Controleer het weerbericht voor je vertrekt
  • Breng voldoende water mee, het is niet zeker of de 2 berghutten open zijn
  • Zwemmen in de Mostnica kloof is verboden!

Eigen ervaring

We bezochten de Mostnica kloof eind oktober 2019. Tijdens ons bezoek was het hier een stuk rustiger dan bij de drukbezochte Vintgarkloof. Doordat we de totale afstand van de hele wandeling onderschat hadden en er geen rekening mee gehouden hadden dat in de bergen de zon veel vroeger ondergaat, moesten we het laatste deel van onze terugweg in het donker afleggen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *