Wandeling door Eben-Emael: De groene vallei
Wandeling door Eben-Emael: De groene vallei

Wandeling door Eben-Emael: De groene vallei

In de mooie Jekervallei, op een boogscheut van Maastricht, bevindt zich Eben-Emael. Tegenwoordig is het een deelgemeente van Bassenge, maar ooit behoorden de dorpen Eben en Emael nog tot Belgisch Limburg.

De regio van Riemst en Maastricht staat bekend omwille van zijn mergelgroeves. Eben-Emael is in mindere mate bekend omwille van zijn vuursteenmijnen. Dan hebben we het niet over de prehistorische vuursteenmijnen zoals in Rijckholt, Valkenburg of Spiennes, maar vuursteenmijnen uit halverwege de vorige eeuw.

Startpunt en wandelroutes Eben-Emael

De wandelingen “tussen Jeker en Maas” starten vanaf de parking bij Moulin Du Broukay. Deze oude vuursteenmolen werd gebruikt om silex te verbrijzelen. Bij de molen bevindt zich ook brasserie/restaurant Le Broukay.

Moulin de Broukay

Je hebt de keuze uit 3 gevarieerde routes.

  • Groene route – 4,3 km – 1u5 min
  • Oranje route – 9,3 km – 2u25 min
  • Gele route – 14 km – 3u30 min

De Groene wandelroute:

Voor deze blogpost koos ik voor de groene route van 4,3km. De route is zelf goed gemarkeerd zodat je niet hoef te zoeken.

Vertrekkend vanaf de parking ga je best in noordoostelijke richting. Op die manier loop je eerst het plateau omhoog en heb je halverwege de wandeling alle hoogtemeters al achter de rug.

Natuurliefhebbers kunnen in de heuvelrug links vanop een afstand een dassenburcht spotten. De kans dat je de dieren zelf ziet is klein. Ze zijn zeer schuchter en verlaten hun burchten pas in de schemering.

Al snel kom je bij de eerste highlight van de wandeling, de toren van Eben-Ezer. Deze toren werd in z’n geheel gebouwd uit vuursteen door Rober Garcet. Deze opvallende man exploiteerde in de vorige eeuw een aantal ondergrondse vuursteenmijnen in Eben-Emael. De toren kwam tot stand als een symbool van verzet tegen oorlog en monument voor vrede.

Binnen in de opmerkelijke silex-toren bevind zich het silex-museum. Tevens kan je hier kennismaken met de unieke denkwijze en filosofieën van de maker van dit opmerkelijke kunstwerk. Als kers op de taart kan je van boven op de toren genieten van een uitzicht op de Jeker-vallei.

Wil je het museum bezoeken? Zie http://www.musee-du-silex.be/NL/index.php

Zicht op de kerk van Eben

De wandelroute loopt verder langs de oude werkplaatsen waar de ontgonnen vuursteen bewerkt werd. Naarmate je het plateau op loopt zie je rechts de Romontsgroeve van cementgigant CBR. Daarachter zie je de schoorsteen van de Enci-Groeve in Maastricht met de puinberg “D’n Observant”.

Romontsgroeve met d’n Observant op de achtergrond

Stiekem beginnen de vals platte hoogtemeters erin te kruipen naarmate je het plateau op wandelt. Links heb je een mooie kijk in de Jekervallei.

De Jekervallei

Tegen de laatste hoogtemeters erop zitten wordt je geconfronteerd de hoogspanningskabels en windturbines die sinds kort het uitzicht vervuilen. Desondanks het nodige protest omwille van de ingrijpende gevolgen heeft men toch 9 nieuwe giga-windturbines aangelegd in Bassenge, waarbij ook enkele dassenburchten zijn afgegraven. Bovenop het plateau snap je natuurlijk wel waarom men voor deze locatie gekozen heeft, het kan hier behoorlijk waaien.

Kijk boven op het plateau zeker eens omhoog, de kans dat de biddende roofvogels ziet is namelijk groot. Uiteindelijk kan je tussen de akkers door afdalen via een holle weg richting het Jekerdal. Holle wegen zijn vaak al eeuwen oud en ontstaan door erosie, waarbij het water met de tijd het pad uitslijt.

Langs het pad vind je dan ook een kleine opening waar men vroeger vuursteen en mergel ontgonnen heeft. De stabiliteit is maar bedenkelijk, laat je kinderen er dan ook niet zomaar naar binnen gaan.

Het laatste stukje afdaling doe je langs het dorpje om vervolgens langs een pittoresk pad langs de Jeker terug te wandelen. Dit is werkelijk een prachtig paadje dat helaas ook gekend staat als een “tekenpad”. Controleer jezelf achteraf dus goed op eventuele teken.

Startplaats wandelingen Eben-Emael

Wandelroute en GPX

Nuttige links

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *