Mechelse Heide noord: Tijdelijke wandelroute door de voormalige grindgroeve vanuit Station As

Wil je aanschouwen hoe de natuur de kans krijgt om te herstellen in een voormalige grindgroeve? Dan is het zeker de moeite waard om eens een kijkje te komen nemen bij “‘Mechelse Heide Noord”. Dit nieuwe natuurgebied zal binnenkort deel uitmaken van van Park Midden Limburg. Door jarenlange exploitatie voor grind ontstond er een litteken in het landschap, dat nu opnieuw ingericht is als een plek waar de natuur z’n gang kan gaan.

Vertrekplaats Station As

Station As is een van de toegangspoorten tot Nationaal Park Hoge Kempen. Bij het oude treinstation van het voormalige kolenspoor vind je ook een uitkijktoren.

Wandelroute

Station As is vooral voor fietsers een leuke toegangspoort om door de Limburgse bossen te fietsen. Sinds kort is er ook een nieuwe tijdelijke wandelroute beschikbaar, dwars door de voormalige grindgroeve. .

Afstand: 5,5 km – Tijd: 1u20

De grindgroeve

Op de Mechelse heide bevinden zich verschillende zand en grind-ontginningen waarvan sommigen nog steeds actief zijn. Op andere plekken is de exploitate gestopt en wordt het gebied terug gegeven aan de natuur, zoals de grindgroeve op de Mechelse heide.

In dit gebied er er tot 2017 grind ontgonnen alvorens de exploitatie tot z’n einde gekomen. Het landschap werd heringericht en het beheer is over gedragen aan Agentschap Natuur & Bos die zich zullen engageren voor de verdere herstel van de natuur in het gebied.

Praktische Informatie:

  • Parkeren bij Station As
  • Wandelroute van 5,5 km

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *